20 Kasım 2019,?14:39 -?Anasayfa // KORİDOR Haberi yazdır

Tuz Gölü Kuruyor Mu?

Tuz Gölü, günümüzde yaklaşık 130 bin hektarlık (1.300 km²) bir alanı kaplamakta ve bu açıdan...

  • Facebook Paylaş


  • Twitter Paylaş

Tuz Gölü, günümüzde yaklaşık 130 bin hektarlık (1.300 km²) bir alanı kaplamakta ve bu açıdan Türkiye’nin ikinci büyük gölü konumundadır. Tuz Gölü, A sınıfı sulak alan olup ayrıca doğal SİT alanı durumundadır. Tuz Gölü yüksek tuz oranı nedeniyle her canlının yaşayamadığını su karidesi olarak bilinen omurgasız canlıların yaşayabildiği bir doğa harikasıdır.


Tuz Gölü Havzası’nda uzun yıllar ortalama sıcaklıklar incelendiğinde ortalama sıcaklık eğilimlerinin sürekli arttığı gözlemlenmiştir. Ortalama yağış eğilimleri incelendiğinde ise, yağış eğilimlerinin uzun yıllar içerisinde azalma yönünde ilerlediği tespit edilmiştir. Tuz Gölü Havzası’nda yapılan analizler sonucunda, son yıllarda artan sıcaklıklardaki artış ve yağışlardaki kararlı düşüş tespit edilmiştir. Bu durumda Tuz Gölü Havzası’nın iklim özelliklerinin olumsuz etkilendiği ve gitgide kurak bir hal aldığı göstermektedir. Bu sonuçlara göre, havzanın önümüzdeki yıllar içerisinde daha kurak ve çölleşmeye açık bir alan haline geleceği bilim insanları tarafından öngörülmektedir.

Tuz gölündeki tehlikeye en son, Selçuk Üniversitesi Fen Fakültesi Biyoloji Bölümü Hidrobiyoloji Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Cengiz Akköz, “Önlem alınmazsa göl yok olabilir.? Sözleri ile dikkat çekti. Ve uyarısı birçok medya kuruluşunca kamuoyuna duyuruldu.

Prof. Dr. Akköz, gölü besleyen su kaynaklarında sıkıntı yaşandığını, bu nedenle gölün sürekli küçüldüğünü belirtti. Akköz, ‘’Geçmiş kaynaklara baktığımızda 1915 yılında çizilen haritada ciddi bir yüzölçümü var. Yaklaşık 2600 metrekare olarak görülüyor. 1997 yılında 380 metrekareye kadar düşmüş. Yağışlar bol olduğu zaman göl şişiyor ve etrafı genişliyor. Biraz büyüyor ama gerçek olan göl sürekli kuruyor. Bunun sebebi besleyici kanalların kuruması, suyun gelmemesi, yer altı suyu tarımsal sulama ve kuraklık nedeniyle sürekli azalıyor olmasıdır. Göl kuruduğunda hiçbir kuş turu oraya gelmez? diyor.

Prof. Dr. Akköz, Konya, Ankara ve Aksaray’da ciddi derecede tarımsal faaliyetler olduğunu, tarımsal sulama nedeniyle yer altı suyunun da sürekli azaldığını belirtiyor. Akköz, hem yağış miktarının az olması hem de yeraltı su seviyesinin azalması nedeniyle gölün yeterli beslenemediğini vurgulamaktadır.

Türkiye’nin Afrika’dan kuzeye ya da kuzeyden tekrar Afrika’ya gidecek kuşların göç yolu üzerinde olan Tuz Gölü, alanının daha büyük olması nedeniyle flamingoların kuluçkaladığı uygun bir ortam sağlıyor. Bu nedenle de flamingolar Tuz Gölü’yle özleşmiştir.? Bunun dışında gölde suna kuşu, turna kuşları da bulunmaktadır.

Prof. Dr. Akköz, ‘’Maalesef gölün küçülmesiyle ilgili bir şey yapılmıyor. HABİTAT’ların bozulması, türlerin bir kısmının göç etmesine bir kısmını yok olmasını neden oluyor.? Küçülme devam ederse, göl yok olur. Durgun su külteleri zamanla küçülür, kurur, bataklığa dönüşür, bataklık düz ovaya dönüşür ama bu evrim süreci çok uzun süreçte gerçekleşir. Günümüzdeki kurumalar, küçülmeler, insan kaynaklı. Tarımsal ve endüstriyel faaliyetlerin alanı tahrip etmesi bu evrimi hızlandırıyor. Tuz Gölü, beslemediğimiz zaman küçüklemeye mahkûmdur. Maalesef zaman içinde yok olur.? Bunun içinde yer altı suyunu kontrol altına almak lazım.’’ diyerek tüm insanları uyarıyor.

Bilim insanları ve eldeki veriler Tuz Gölünün bu gidişle pek parlak bir görünmüyor. Tuz Gölünün küçülmesinden sadece ?ereflikoçhisar mı sorumlu? Tuz Gölünün çevresine yakın Konya iline bağlı Kulu-Cihanbeyli ilçeleri, Aksaray iline bağlı eskil ilçeleri var. Birbirimizi suçlayarak bir yere ulaşmak mümkün değil. Ayrıca Tuz Gölü insanlığa miras bir doğa harikasıdır. Korumak hepimizin görevidir. Tarımsal faaliyet yapmayalım mı o zaman sorusu akla gelebilir. Elbette tarım yapacağız ama bilimsel tarım.



? 21 Kasım 2019



Yönetici tarafından yazılan bu haber, 417 defa okunmuştur.


YORUM YAZ


BU HABER İÇİN HENÜZ YORUM EKLENMEMİ?TİR.
?Bu sayfalarda yayınlanan okur yorumları, okuyucuların kendilerine ait görüşlerdir. Yazılan yorumlardan ?EREFLİKOÇHİSAR ÇENGEL GAZETESİ hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Diğer KORİDOR Haberleri

Tümü

YAZARLAR

SON YORUMLANANLAR

EN ÇOK TIKLANANLAR

ilancomtr

Emekçioğlu

?.K.YEM

Tekin İnşaat

Yıldırım İnşaat

Hazır beton

Muammer'in Yeri




İzinsiz kopyalanamaz.

Adres : Çengel Gazetecilik - Matbacılık Ofset Tesisleri - Ekici Mah Ali Babacan Cad. Koçaş Pasajı No:16-20
Tel :0.312 687 1544
Faks : 0.312 687 1544
Bu site 0.125 saniyede yüklenmiştir. [Hata Bildir]
logo tasarım