15 Ocak 2020,?15:16 -?Anasayfa // AR?İV Haberi yazdır

Mevcut suyu tasarruflu kullanmamız gerekiyor

Peçenek Barajında Su Seviyesi Çok Düşük...

  • Facebook Paylaş


  • Twitter Paylaş








?ereflikoçhisar Ovası Sulama Birliği tarafından düzenlenen toplantıyla, çiftçilere 2020 yılında Peçenek barajında yapılacak sulama ile ilgili bilgiler aktarıldı.

Toplantıya; Devlet Su İşleri’nde görevli baş mühendisler Tülin Ada ile İsmail Gürbüz, ?ereflikoçhisar Ovası Sulama Birliği Başkanı Atilla Tekbudak, Sulama Birliği Müdürü Emre Erdoğan, Saymanı Figen Mutlu ve çiftçiler katıldı.

Toplantıda ise verilen bilgiler, Birlik Başkanı Atilla Tekbudak tarafından aktarıldı.

MEVCUT SUYU TASARRUFLU KULLANMAMIZ GEREKİYOR
İlk olarak Peçenek Barajındaki su seviyesi hakkında bilgi veren Başkan Atilla Tekbudak; “?ereflikoçhisar Ankara’nın İlçeleri arasında meteorolojik bakımından en sıkıntılı ilçelerinden biridir.
Yağışlar burada çok az. Yağış Ülkemiz açısından önemli ama Koçhisar gibi bir ilçede daha da önemli. Koçhisar, tarım ilçesi olarak gerçekten çok kaliteli arazilere sahip bir İlçe. Ve parsel büyüklükleri çok güzel. Özellikle sulama sahası için bahsediyorum.
Yağışların yetersiz olmasından dolayı DSİ tarafından yapılan Peçenek barajında maksimun doluluk oranını yakalayamadık. Ondan dolayı da suda sıkıntı çekiyoruz. Sıkıntı çekmemizin nedenlerinden biri de Peçenek barajının aynı zamanda İlçeye içme suyu temin etmesi. O nedenle gerek ASKİ’nin gerekse DSİ’nin bu mevcut suyu çok randımanlı, çok tasarruflu şekilde kullanmamız gerekiyor. Yani suyumuz var diye milletin bu suyu hoyratça kullanmaması lazım. Çünkü, yarın öyle bir durum olurki, Koçhisar gibi bir yerde insanlar içme suyuna bile muhtaç kalabilir.?dedi.

NE KADAR SUYUMUZ VAR?
?u andaki kotamız 1046,65 yani 1053 dolu saha iş kotasına göre. Yani arada 7 metrelik bir düşüklük var. Geçen sene 1 metre artıdaydı. Geçen seneye göre, bu sene bayağı kurak geçti. İnşallah iyi bir yağmur, iyi bir kar yağarda barajdaki su seviyesi belli bir seviyeye gelir, biz de rahatlarız. Barajdaki su seviyesi dolduğu taktirde bizde bir problem yok, gerisini hallederiz.

?EBEKE İÇİNDE YASAK BÖLGELER
Bu yıl su olmadığı için şebeke içinde dahi kısıtlama yapıldığını belirten Başkan Atilla Tekbudak; “Hamzalı yolunun sağ tarafı ile Çavuş köyünün sol tarafı yok. Sahanın orta kısmı sulanacak. Bu iki kısma sadece tek sefer sulanacak bitkiler için su verilecek.
Sulama sahasında; hububat, kimyon, aspir, nohut, mercimek gibi az sulanan, bir sefer sulanan bitkilere suyu vereceğiz. Bunu verirken de su bilinçli olarak verilecek.
Sulama alanının içinde vermeyeceğimiz alanlarda yonca eken çiftçilerimize de su vereceğiz.
Sulama sahası içinde bulunan pancar, soğan, karpuz, patates gibi ürünlere su vereceğiz.
Geçen yıl şebeke dışına su vermeyeceğiz dedik. Bunu da %90 üzerinde başardık. 1-2 kişi beyan vermeden şebeke dışına su götürdüler, biz onları tespit ettik ve ceza kestik.
1410 hektar alan devlet tarafından bu baraja göre önerilmiş, bu baraj kısıtlı olduğu için biz, 1410 hektar alanın dışında su yeterse verebiliriz. Ama suyumuz az ise şebeke dışına kesinlikle su vermeyeceğiz. Çünkü, bu baraj şebekeye göre yapıldı. O nedenle biz şebeke içinde yasak bölge oluşturduk. Geçen sene uygulamamıştık. ?ebeke içinde yasak bölgelere bile su vermeyeceğiz, hububatın ve kimyon vs. dışında. Hiç kimse gidipte yasak bölgelere pancar, soğan ekmesin. Çünkü veremeyeceğiz, suyumuz yok.
Kısaca, suyumuz olmadığı için bir kısıtlama yapıyoruz. Suyun tasarruflu kullanılması için sizlerden ricamız kesinlikle tasarruflu kullanacağız.? şeklinde konuştu.

BAZI BİTKİLER DI?INDA ÜCRETLER DE ZAM YOK
Bazı bitkilerin dışında zam yapılmadığını belirten Başkan Atilla Tekbudak; “Ürünlerin ücretlerinde bir zam yapmadık. 2020 yılında da aynı ücretler devam edecek. Ama hububat,nohut, kavun, aspir, kimyon, mercimek, fiğ ve yonca hariç diğer yem bitkilerini 22 liradan 25 lira yaptık.
Patates, soğan, pancar, karpuz, kabak, yonca, fasulye, mısır ve sebze ücretleri aynı.
Ödeme tarifelerinde bir değişiklik yaptım. ?öyle; hububat, nohut, aspir, kimyon, mercimek, fiğ ve yem bitkisinin ödemelerini 29 Mayıs’a kadar yapılan ödemelerde %15 indirim yapılıyor. Son ödeme tarihi de 17 Ağustos. Bu tarihten sonra faiz uygulaması var.
Patates, soğan, kabak, karpuz, kavun, yonca, fasulye, sebze, mısır gibi bitkilerin ödemeleri 3 Ağustos’a kadar yapılırsa %15 indirim yapacağız. Son ödeme tarihi de 2 Kasım. Bu tarihten sonra ürünlerin ödemeleri otomatik olarak sistem günlük faiz uygular.
Pancarda ödeme 30 Kasıma kadar, Son ödeme tarihi 1 Mart. Bu tarihten sonra da bu ürünün ödemesi de faize giriyor.? dedi.

BEYANNAME VERİLMESİ ZORUNLU
Çiftçilerin yükümlülüklerini de hatırlatan ve ilk olarak her yıl verilmesi gereken ve bu yılda verilmesi gereken beyannamelerden bahseden Başkan Atilla Tekbudak; “Her yıl 15 Mart’a kadar beyanname verilmesi zorunludur. Beyanname verildiği takdirde biz, barajdaki su miktarını ürün çeşitlerine göre ayarlıyoruz. Rakamlarla bu suyu harcamak zorundayız.
İki senedir bu uygulamayı yapıyoruz. Geçen yıl barajdan 11 bin dekar arazi suladık. Tükettiğimiz su 7 milyon civarındadır. Bu çok iyi bir rakam.
15 Mart’a kadar beyanname vermezseniz bu tarihten sonra %20 beyan vermeme cezasına giriyor çiftçi.
Beyan verirken ücret vermiyorsunuz.
Kiralık arazi için de çiftçilerimiz, arazi sahipleriyle sözleşme yaparlarsa hem kendileri açısından hem de bizim açımızdan önemlidir. O sözleşmeyle bize gelerek bize beyan veriyorlar. Desteklemelerde de eken çiftçiler faydalansın istiyoruz? dedi.

ARAZİDE KUYUSU OLAN DA DSİ’YE PARA ÖDEYECEK
Arazi içinde kuyusu olanların da DSİ’ye para ödeyeceğini belirten Başkan Tekbudak; “?ebeke içinde kuyusu olan ve o suyu kullananlar DSİ’ye, dönümüne 15 lira verecek. Burda iki yıldır almıyorduk. 2020 yılından itibaren para alınacak? şeklinde konuştu.

UYARILAR
Başkan Atilla Tekbudak, son olarak bazı konular üzerinde çiftçilere uyarıda bulunarak; Vanalara, tesislere ve borulara zarar verilmesine izin verilmemesi gerektiğini, korunması gerektiğini, sulama sahası içinde olupta katılım payını ödemeyen birkaç kişinin katılım payını ödemeleri gerektiğini, ödemelerle ilgili problemler yaşandığı için kredi kartıyla 3 aylık opsiyonla ödemelerin yapılacağını, böylelikle hiçbir kimsenin faiz ödemeyeceğini, arazilerde servis yollarının çok problemli olduğunu, bunun içinde malzemeyle çukur yerleri doldurduklarını ve  yolları mümkün mertebe çamur edilmemesi gerektiğini belirtti.

Toplantıya katılanların sorularını da cevaplayan Birlik Başkanı Atilla Tekbudak; “Ürününüz bol olsun, Allah herkese emeğinin karşılığını versin? diyerek toplantıyı sonlandırdı.


    16 Ocak 2020



Yönetici tarafından yazılan bu haber, 623 defa okunmuştur.


YORUM YAZ


BU HABER İÇİN HENÜZ YORUM EKLENMEMİ?TİR.
?Bu sayfalarda yayınlanan okur yorumları, okuyucuların kendilerine ait görüşlerdir. Yazılan yorumlardan ?EREFLİKOÇHİSAR ÇENGEL GAZETESİ hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Diğer AR?İV Haberleri

Tümü

YAZARLAR

SON YORUMLANANLAR

EN ÇOK TIKLANANLAR

ilancomtr

Emekçioğlu

?.K.YEM

Tekin İnşaat

Yıldırım İnşaat

Hazır beton

Muammer'in Yeri




İzinsiz kopyalanamaz.

Adres : Çengel Gazetecilik - Matbacılık Ofset Tesisleri - Ekici Mah Ali Babacan Cad. Koçaş Pasajı No:16-20
Tel :0.312 687 1544
Faks : 0.312 687 1544
Bu site 0.063 saniyede yüklenmiştir. [Hata Bildir]
logo tasarım