05 ?ubat 2020,?15:43 -?Anasayfa // KORİDOR Haberi yazdır

Türkiye’de Kademeler Arası Geçiş 3

Türkiye’de Kademeler Arası Geçiş...

  • Facebook Paylaş


  • Twitter Paylaş


Türkiye’de Kademeler Arası Geçiş: (Eğitim Tarihi Notları II)


Sınıfta kalmalar ve mezuniyet öncesi okul terkleri, incelenen dönem boyunca ilkokul ve ortaokul düzeylerinde azalma eğiliminde olduğu halde, lise ve üniversite düzeylerinde artmıştır. Bu durum, Cumhuriyetin ilk dönemlerinde lise ve üniversiteye gelebilen öğrencilerin ilkokul ve ortaokul düzeylerinde sıkı bir elemeden geçtikleri ; son otuz yıldır ise bu elemenin daha çok ortaöğretim ve yükseköğretim düzeylerinde yapıldığını göstermektedir.

Ortaöğretim ve yükseköğretim düzeylerinde sınıfta kalma ve terk sorununun kapsamlı bir analizinin yapılması, sistemin içine düştüğü bunalımın aşılmasına katkı sağlayabilecektir.

Bu çerçevede örgün eğitim sisteminin yapısı, kademeler arası geçiş politikaları ve kademeler arası geçişte uygulanacak yöntemler ile ilgili kalıcı ve bilimsel kararlar katılımcı ve demokratik bir zeminde alınmalı; bu kararlar çerçevesinde orta ve uzun vadeli kapsamlı eğitim planları hazırlanmalı ve uygulama süreci ve sonuçları sürekli olarak izlenmelidir.

Kademeler arası geçişte öğrencilerin ilgi ve yeteneklerini tespit etmekte okul rehberlik servislerinin daha etkin çalışması gereklidir. Okul rehberlik servislerinin kullanımına sunulmak üzere güncel ölçme araçlarının geliştirilmesi gereklidir.

Ortaokul sonunda, yani 8. sınıf bitiminde dört yıllık okul süresince öğrenmeleri ve öğrencilerin ortaokul mezunu olabilmeleri için gerekli yeterlilikleri test eden bir yeterlik (bitirme) sınavı yapılması yerinde olacaktır.

Tüm lise programlarının sonrasında bir bitirme sınavı yapılmalıdır. Okullarda kurulacak güçlü bir ölçmedeğerlendirme sistemi ile lise eğitimleri boyunca öğrencilerin akademik başarıları ve ilgi, yetenek gibi özellikleri rehberlik hizmetleri ile ölçülmelidir.

Kademeler arası geçiş büyük ölçüde seçme sınavı odaklılıktan çıkarılmalıdır.? Böylece? öğrencilerin geleceklerini tek bir sınav ya da sınav dizisine dayandırmadan kaynaklanan stres ortadan kalkmış olacaktır. Bu nedenle kademeler arası geçiş için kısa ve orta vadede değişiklikleri içeren aşamalı bir yöntem izlenmesi yerinde olacaktır.

Kademler arası geçişte seçme sınavı yerine öğrencilerin ilgi, yetenek ve kişilik özellikleri önemli hale gelecektir. Bu sayede öğrencilerin puanlarının yettiği okula kayıt olmalarının yarattığı sorunların ortadan kalkması, lise ya da üniversiteye yerleşme daha bilinçli seçimlerin yapılması olanaklı olacaktır.

Dünyanın en iyi eğitim-öğretim müfredatı hazırlanabilir. Unutulmamalı ki eğitimin en önemli ayağı öğretmen eğitimidir. Eğitim düzeyinin yükseltilebilmesi için, öğretmenlerimizin yeterli bilgi, beceri ve davranışlarla donatılmış olmaları yanında, öğretmenlik mesleğini sevmesi, severek? seçmesi, bu mesleğin öneminin bilincinde olması, bu ağır sorumluluğu almaya ve gereken özveriyi göstermeye hazır olmaları gerekir.

Kaynakça:
-Küçüker E., Türkiye’de Kademeler Arası Geçiş ve Öğrenci Akışının Gelişimi, Ankara Üniversitesi Eğitim Bilimleri Fakültesi Dergisi, Yıl: 2017
-Atar E., Aykaç N., Geçmişten Günümüze İlköğretimden Ortaöğretime Geçiş Sisteminin Değerlendirilmesi, Atatürk Kültür, Dil Ve Tarih Yüksek Kurumu Atatürk Araştırma Merkezi Yayınları, Yıl:2014

Canavar
Sürgünüm, yalan gözlerinde,
İhanetin izleri var, ölümcül sözlerinde.
Bir değil bin sevsem, ne fayda!
Sen umutların cellâdı, çaresizliğin
canavarısın!
(BENİM ADIM V)


??? 6 ?ubat 2020



Yönetici tarafından yazılan bu haber, 228 defa okunmuştur.


YORUM YAZ


Coni
Bu nasıl bir şiirdir ki;
Kime yazılmış ise hakaret
Kime yazılamamışsa bir şiir,
Gene hakaret...
Kalemine kuvvet. Yüreğine sağlık aziz arkadaşım Sağ olasın.
?Bu sayfalarda yayınlanan okur yorumları, okuyucuların kendilerine ait görüşlerdir. Yazılan yorumlardan ?EREFLİKOÇHİSAR ÇENGEL GAZETESİ hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Diğer KORİDOR Haberleri

Tümü

YAZARLAR

SON YORUMLANANLAR

EN ÇOK TIKLANANLAR

ilancomtr

Emekçioğlu

?.K.YEM

Tekin İnşaat

Yıldırım İnşaat

Hazır beton

Muammer'in Yeri




İzinsiz kopyalanamaz.

Adres : Çengel Gazetecilik - Matbacılık Ofset Tesisleri - Ekici Mah Ali Babacan Cad. Koçaş Pasajı No:16-20
Tel :0.312 687 1544
Faks : 0.312 687 1544
Bu site 0.109 saniyede yüklenmiştir. [Hata Bildir]
logo tasarım