04 Aralık 2019,?13:26 -?Anasayfa // KORİDOR Haberi yazdır
Günümüzün yerel kalkınma anlayışı, her bölgenin kendi ekonomik, sosyo-kültürel ve fiziksel çevre ile ilgili bileşenlerini göz önüne alarak, bu kaynakları en etkin şekilde kullanıp ekonomik değer oluşturmayı hedefler. Her ülkenin kendine has gerçekleri olduğu gibi, her yörenin de kendine has değerleri vardır.
Bölgelerin ekonomik düzeyleri, kültürel ve tarihi birikimleri, coğrafik konumları her yöreyi birbirinden ayıran temel özellikleri oluşturur. Bu farklılıkların kalkınma adına kullanıma girmesi için farklı sektörlerden ve bu sektörlerin alt sektörlerinden yararlanmak mümkündür. Fakat bu noktada bölgesel kalkınmanın süreklilik arz etmesi gerektiği unutulmamalıdır. Kalkınma gerçekleştirilirken bu kalkınmanın gelecek nesiller de düşünülerek sürdürülebilir kılınmasına ihtiyaç vardır
Doğayla, insanlıkla dost üretim teknolojilerinin kullanıldığı iş kollarının bu bölgelerde canlandırılması gerekir. İşte bu noktada kırsal kalkınma için en güzel seçenek kırsal turizm olabilir. Kırsal turizm; çevresel, kültürel ve tarihi değerlere bağlı olarak geliştirilebilecek yapısıyla, sürdürülebilirliğe en çok ihtiyaç duyan ve bu nedenle de üretim aşamasında çevreye en az zarar veren ekonomik faaliyetler içerisinde yer almaktadır.
Çevre, kültür ve tarihi değerlerin yok olmasını engelleyecek her türlü yapılanma, kırsal turizmi ve kırsal kalkınmayı bir adım ileriye taşıyacaktır. ?ereflikoçhisar kırsal turizm için gereken pek çok hammaddeyi, farklı bölgelerinde farklı bileşenleri ile yoğun bir şekilde barındıran bir destinasyon görünümündedir.
Kırsal turizmin alternatif turizm içerisinde yer alan pek çok turizm türünün yanı sıra, klasik turizm türlerini de içine alan özel ve çok yönlü bir yapısı bulunmaktadır. Bu bağlamda da ?ereflikoçhisar’ın mevcut kültürel, coğrafik, tarihi, sosyal ve beşeri pek çok değeri; bu turizm dalı için ekonomik katma değer yaratabilecek özellik gösterir.
Kırsal turizmden istenilen olumlu ekonomik sonuçları almak için toplumsal bilinçlenmeyi artırmak, Avrupa Birliği’nin kırsal turizm projelerine yönelik finansal destekleri konusunda toplumu bilgilendirmek gerekir. Ayrıca ekonomik karar birimlerini bir araya toplayarak daha güçlü bir şekilde kırsal turizm adına çalışmalarını sağlamak için bölgesel kalkınma ajansları konusundaki çalışmalara hız kazandırmak; bu amaçla da Sivil Toplum Kuruluşları ve üniversitelerden yardım almak bir zorunluluk olarak görülmektedir.
Sonuç olarak diyebiliriz ki; ?ereflikoçhisar kırsal turizm açısından belirli bir potansiyeli ortaya koyabilecek bir yöre görünümündedir. Ama unutulmamalıdır ki; kırsal kalkınma özünde iyi bir ekip ve düzgün bir organizasyon işidir. Kırsal turizm kırsal kalkınmada kullanılacak bir araç olarak görülüyorsa, bu ekibin sağlıklı bir şekilde oluşturulmasına ve organizasyonun düzgün bir şekilde kurulmasına ihtiyaç vardır.
Kaynakça:
- Sürdürülebilir Kırsal Kalkınma İçin Bir Alternatif Olarak Kırsal Turizm ve Türkiye’de Uygulanabilirliği / Nurdan Kuşat
- TC Tarım ve Köyişleri Bakanlığı, http://ipard.tarim.gov.tr
?? 5 Aralık 2019
Yönetici tarafından yazılan bu haber, 2315 defa okunmuştur.
YORUM YAZ
Mülâyim
Evet.. organizasyon şart...

Diğer KORİDOR Haberleri
TümüYAZARLAR
-
MUSTAFA YÜCEL
Uyan da yok, denetleyen de...
SON YORUMLANANLAR
-
Neden Bu Kadar Zor?
Neden Bu Kadar Zor?...
-
Z Kuşağı
Z Kuşağı...
-
Halkın sağlığı tehlikeye girmektedir
Halkın sağlığı tehlikeye girmektedir...
-
Yetki Belgesini İl Başkanı Turgay Baştuğ'dan aldı
Yetki Belgesini İl Başkanı Turgay Baştuğ'dan aldı...
-
Bayram öncesi çocukları sevindirdiler
Bayram öncesi çocukları sevindirdiler...
EN ÇOK TIKLANANLAR
-
Kaymakam Zafer Engin'in bayram mesajı
Kaymakam Zafer Engin'in bayram mesajı...
-
Mustafa Yücel'in köşe yazısı
Mustafa Yücel'in köşe yazısı...
ilancomtr
Emekçioğlu

?.K.YEM

Tekin İnşaat

Yıldırım İnşaat
Hazır beton

Muammer'in Yeri
