Geçtiğimiz günlerde Ticaret Odası Başkanı Levent Koçak, Ziraat Odası Başkanı Hikmet Bozkurt, İlçe Tarım Müdürü ?enol Görgülü ve onlara eşlik eden girişimci ve üretici heyet,? İzmir’in Torbalı ilçesinde bulunan domates kurutma tesisi ve salça fabrikalarına inceleme gezisinde bulundular.
Gezinin çok verimli geçtiğini anlatan başkanlar ve müdür? yapılan gezi sayesinde ufuklarının biraz daha genişlediğini, daha vizyon sahibi olduklarını, fabrika kurmanın öyle çok korkulacak-büyütülecek bir olay olmadığını vurgularken, bu tesislerden bir benzerinin de ilçemize yapılacağı müjdesini verdiler!
Gerek sosyal medyada gerekse yerel gazetelerimizde geniş yer tutan bu haber, ilçemiz adına beni çok umutlandırdı lakin yapılan yorumlardan da anlıyoruz ki böyle bir tesisin kurulabileceği konusunda herkes tereddütlü!
Gazetemize gelen yorumlardan bazıları;
“*2013 yılında yapılan fizibiliteye göre fabrikanın maliyeti yaklaşık 6 trilyon 278 bin liradır. 2013 yılında 1 Dolar 1,90 iken şimdi 5,7 liradır. bu durumda böyle bir fabrikanın maliyeti şu an minimum 20 milyon (eski para ile 20 trilyon)
*?u ekonomik koşullarda, hiç bir teşvikin olmadığı ilçemize, kimse gelip de 20 trilyon para yatırmaz. Lütfen daha gerçekçi projelerle geliniz.
*gurbetçi: ?u an ki koşullarda olmayacak işlere kalkışıp sonra da bizde bu işler olmuyor algısını memlekete yerleştiriyorsunuz gibi. Yazık etmeyin memlekete...
*Aksaray: Salçalık domates ve biber ekimi Aksaray da Yenikent de yapılıyor. Aksaray da ihtiyacını buradan sağlıyor.
*Hasan AKMAN: Herkese selamlar öncelikle ilçe için çabalarınızı ilgiyle izliyorum. Ancak gerçekçi olmak gerekmektedir....
*Hasan AKMAN: ?enol Görgülü Bey’in söylediğine göre günlük 30 ton kapasiteli salça fabrikası kurulumu 120 bin Euro ise hemen ben kurarım. Bunu bununla ilgili fizibilite raporu hazırlayın.
Akıllardaki soru şu ki “Acaba sonuna kadar giderler mi??
Bu sorunun sebebi konuşulan ama konuşulduğuyla kalan- bir türlü gerçekleşemeyen etkinlikler- projeler olsa gerek!
Bundan bir kaç yıl önce ‘?ereflikoçhisar’ın adıyla anılacak bir marka yemek bulalım ve markalaştıralım fikri ortaya atılmış ilçe gündemimizi, hatta hanımların kısır günlerini bile? bayağı meşgul etmişti!
Herkes oldukça heyecanlanmış, bir yarışma yapılsın orada karar verilsin önerileri sunulmuş,? mercimekli pilav- çıtlık salatası- asıda- topalak ve benzeri gibi yemek isimleri havalarda uçuşmuştu!
En son ilçemizin ileri gelenlerine; Tuzda Kuzu ve Koçhisar Köfte adıyla üç çeşit köfte yapılarak tercihlerine sunulduğu haberini duymuş? fakat bir karar verdiler mi? vermediler mi? Verdiler ise neye karar verdiler? (ben mi duymadım) öğrenememiştik!
O ara yine ilçemizde üretilen tahinli pidenin “?ereflikoçhisar tahinlisi olarak tescillenmesi için müracaatta bulunulduğu ve kısa sürede sonuca ulaşılacağı söylenmişti! Tescillendirebildik mi? Tescillendiremedik mi? (ben mi duymadım) öğrenemedik!
Her seçim döneminde? siyasilerin vaatleri -? her yeni gelen yöneticinin sözleri...
“İl olacağız!?
?“Alçı, kireç fabrikası kuracağız, tuz hammaddelerine dayalı fabrika yapacağız, isteyenlere de teşvik vereceğiz!?
“Demiryolu artık hayal değil, tren yolu ilçeye gelene kadar mücadele edeceğiz!?
“Zırhlı birlikler ilçemize taşınacak!?
“Bu yıl festival yapılacak!?
Kaplumbağa hızında ilerleyen OSB, yapımı nihayet başlayan on birinci ayda (inşallah) biteceği söylenen buğday pazarı, yapımına hiç başlanamayan hayvan pazarı, otopark, mezbahane...
Bütün işlerimiz ya havada ya da beklemede kalıyor! Böyle olunca da bir güvensizlik ortamı doğuyor! İlçemiz insanının kimseye itimadı kalmamış! “Bunun da arkası gelmez!? olgusu çoktan yerleşmiş!
Fakat ben kendi adıma bu ekibe inanıyorum!
Tuz Gölü’nün üzerinde domates kurutma fikri çok orijinal!
İlçemizdeki işsizlerimizin? hiç olmazsa bir kısmının istihdam edilebilmesi için salça fabrikasının kurulmasını da tüm kalbimle istiyorum!
?? 19 Eylül 2019
Yönetici tarafından yazılan bu haber, 3399 defa okunmuştur.