Peçenek (bazı yazımlarda Beçenek), ?ereflikoçhisar’ımıza yüzyıllar öncesinden seslenir. Vadinin iki yakasındaki toplumları da, Hazar Denizinin kuzeyinde yaşayan ve antik çağda dağılan Peçenekler’den tutun da Orta Asya’daki çeşitli boylarına ki konar-göçer TÜRK topluluklarına kadar gider. Anadolu antik çağlardan son yüzyılımıza kadar da bu göçerlerin yurdu olmuştur. Kökenlerinin çoğunluğu TÜRK milletinden olduğu kanaati de vardır.
(Peçenek deresi köprülerden itibaren ıslah edilmiş amma bu defa yosun ve sazlıkları türemiş, adeta yaban olmuş gibidir.)?? ?
Peçenek suyunun ilk çıkış veya besleniş yerinin EKECİK dağına kadar gittiği de bilinmekte, güzergâhındaki yaylardan çıkan sularla ve dağlarında eriyen kar suları ile beslendiği bilinmektedir.
Yakın yüzyılımızdan 1960’lara kadar, vadinin iki tarafındaki KÖY toplumları, Peçenek Suyundan geçim sağlamışlar, uğraş vermişlerdir. Vadinin bol çayırları insanlarınca önem kazanmıştır, aralarında da anlaşarak biçmişler, hayvanlarına yem ve saman vs.gibi ihtiyaçları karşılamışlar, bazıları da sazlıklarından satış yapmışlardır.
(Peçenek deresi üzerinde E-90 yolundaki Köprüden yukarlara doğru iki tarafına 3-5 metre yüksekliğinde taş duvar örülmüş zemini de taş döşenip betonlaştırılmıştı.)
Peçenek suyu 1950’lerde yazın azalır, ancak ilçe içi sulamaya kullanılırdı, dere kuruduğundan sap arabaları, kağnılar karşıdan karşıya geçip harman yerine sap dökerlerdi.
Peçenek deresinin suyu son yıllarımızda (Peçenek Barajı) yapılmakla suyun önemi arttı ve ilçemize sulama tesisleri yapıldı, ovasının da %20-30 arazisi sulandırıldı.
Peçenek suyumuz sulamadan arta kalan kısmının en az 7-8 ay Tuzgölümüze aktığını biliyoruz, ama daha çok faydalanma hususunda, yapılacak ek tesisler için projeler yapıp plasmanlar ayırtmakta,? şimdiye kadar bir girişime rastlanmamıştır.?? ?
(Peçenek deresinin ıslah edildiği hususunu, içinde yükselen sazlıklar ve yosunlar inkâr etmektedir.)
İlçemizde bütün yıl mevsimlerinde en az 8 ve 9 ay güneş ışığı vardır, 3-4 ay bulutlu va da? kapalıdır, o da kışın olmakta, toprak bile donmayacak durumdadır. Bu bol güneş ışığından faydalı alanlar meydana getirmeliyiz diyorum ve seracılık hususunda ilgilerin ön ayak olmasını istemekteyim. Toprağında her türlü ürün yetiştirmeye müsait olduğu yapılan toprak analizlerinden bilinmektedir. Seracılık veya ikinci bir ürün yetiştirmek için projelere destek vermeliyiz, ilk önce de sulama? tesislerinin alanını genişletmeliyiz diyorum.
Peçenek deremizin ilçe içindeki 3-5 km uzunluğundaki alanda, fevkalâde çıkan sazlıklar, yosunlar,? her çeşit yeşil su otları 3-4 metreye kadardır. Bunları bir an önce tırpanlamalıyız diyorum. Elde edilen bu sazlıkları işleyecek bir şirket de bulunabilir, kağıt yapımında veya arazilere gübre yapımında, veya toz haline getirilip başka maddelerle harç halinde de kullanılabilir kanaatindeyim. Sazlıkların geçmişte el emeği yapılan yararlı? ürünleri artık yapılmıyorsa da sanayileşen toplum bunu daha alternatif ürünler için kullanabilir.
Peçenek deremizi, bir daha sazlık vs gibi su bitkilerinin alanı olmaması için hemen ilk yazda kökünden temizlemeli ve otları kıran ot ilaçları atılmalı ve dere içi kalın bir şap atılarak tabaka halinde betonlanmalı ve dere suyu genel olarak kontrol edilip ot bitimine fırsat verilmemeli diyorum. Aksaray içindeki dere hep akmasına mukabil hiç yosun emaresine fırsat verilmemektedir. Çalışma yapmalıyız.
?ereflikoçhisar ilçe halkıma ve kalkınma sözü veren seçilmişlere ÖNGÖRÜŠ vermekle arzolunur.
??? 21 Kasım 2019
Yönetici tarafından yazılan bu haber, 1259 defa okunmuştur.
yanlişın var aksaray daha beter çünkü ben ordayım