01 Ocak 2020,?14:21 -?Anasayfa // KORİDOR Haberi yazdır

Özel Ders Vermek Etik Midir?

Bilindiği üzere 657 sayılı Devlet Memurları Kanununa göre...

  • Facebook Paylaş


  • Twitter Paylaş


Bilindiği üzere 657 sayılı Devlet Memurları Kanununa göre “Ticaret ve diğer kazanç getirici faaliyetlerde bulunma yasağı? başlıklı 28 inci maddesinde; “Memurlar Türk Ticaret Kanununa göre (Tacir) veya (Esnaf) sayılmalarını gerektirecek bir faaliyette bulunamaz, ticaret ve sanayi müesseselerinde görev alamaz, ticari mümessil veya ticari vekil veya kolektif şirketlerde ortak veya komandit şirkette komandite ortak olamazlar. (Görevli oldukları kurumların iştiraklerinde kurumlarını temsilen alacakları görevler hariç). Memurlar, meslekî faaliyette veya serbest meslek icrasında bulunmak üzere ofis, büro, muayenehane ve benzeri yerler açamaz; gerçek kişilere, özel hukuk tüzel kişilerine veya kamu kurumu niteliğindeki meslek kuruluşlarına ait herhangi bir işyerinde veya vakıf üniversitelerinde çalışamaz.


Memurların üyesi oldukları yapı, kalkınma ve tüketim kooperatifleri, kamu kurumu niteliğindeki meslek kuruluşları ve kanunla kurulmuş yardım sandıklarının yönetim, denetim ve disiplin kurulları üyelikleri görevleri, özel kanunlarda belirtilen görevler ile kurumundan izin alınmak kaydıyla yapılan insanî ve sosyal amaçlı gönüllü çalışmalar bu yasaklamanın dışındadır…? hükmüne yer verilmek suretiyle, memurların meslekî faaliyette bulunmak üzere gerçek kişilere, özel hukuk tüzel kişilerine veya kamu kurumu niteliğindeki meslek kuruluşlarına ait herhangi bir işyerinde veya vakıf üniversitelerinde çalışamayacakları; ancak özel kanunlarda belirtilen görevlerin bu yasaklamanın kapsamı dışında olduğu ifade edilmiştir.

Diğer taraftan, Özel Öğretim Kurumları Kanununa göre; “İhtiyaç halinde, resmî okullarda görevli öğretmenlere asıl görevlerini aksatmamak ve aylık karşılığı okutmakla yükümlü bulunduğu haftalık ders saati sayısını doldurmaları kaydı ve çalıştıkları kurumların izni ile sadece okullarda, aylık karşılığı okutmakla yükümlü bulunduğu haftalık ders saati sayısının yarısı kadar ücretli ders verilebilir. Öğretmenlerin toplam ders saati sayısı haftada otuz saati geçemez.

Yukarıda da açıklanan kanun maddelerine bakacak olursak özel ders vermek, ticari bir faaliyettir.

Özellikle rağbet gördüğü için, devlet memuru statüsündeki bazı öğretmenlerin ve atanamamış öğretmenlerin evde özel ders verdiği herkesin malumu. ?ayet bu durum şikâyete bağlı olarak ya da tesadüfen tespit olunursa ‘’Gelir Vergisi Kanunu’’ çerçevesinde vergisel açıdan gerekli cezai işlemler yapılıyor elbette. Bu cezayı tespit edecek ve uygulayacak olan ise Maliye Bakanlığı teşkilatıdır.

Diğer yandan, 657 sayılı Kanunun 125/D-h bendinde; Ticaret yapmak veya Devlet memurlarına yasaklanan diğer kazanç getirici faaliyetlerde bulunmanın kademe ilerlemesini durdurma cezası ile tecziye edileceği hüküm altına alınmıştır.

Milli Eğitim Bakanlığına bağlı resmi kurumlarda öğretmenlik yapan bir kişinin ister kendi öğrencisine ister başka öğrencilere ücret karşılığı özel ders vermesi meslek etiğine uymadığı açıktır.? Bu durum uzun ve kısa vade de ekonomik, sosyal ve kültürel sorunlara da yol açabilecek potansiyele de sahiptir. Devletin yetkili kurumlarının izni dışında yapılan özel ders verme işini görmezden gelmek ne kadar doğru?

Özel kurs veren öğretmenler enerjilerini maaş aldıkları kuruma harcamalıdır. MEB ‘’Destekleme ve Yetiştirme Kursları’’ ile hiçbir ücret almadan isteyen tüm öğrencilere yardımcı olmaktadır. Devlet memuru olan öğretmenler bir tercih yapmalıdır. Özel ders işinin her geçen gün yaygınlaştığını hepimiz görüyoruz. Yetkililerinde bu duruma kalıcı çözüm getirmeleri gerekmektedir.



??? 2 Ocak 2020



Yönetici tarafından yazılan bu haber, 731 defa okunmuştur.


YORUM YAZ


Devir değişti
Dağda 5 davar güdemeyecek kişiler öğretmene hesap sorar oldu..
Hakan
Bir kendi çocukluğuma bakıyorum bir de zamanımız çocuklarına.. Vah çocuklar vah diyorum. Daha ilkokuldan başlıyor gariplerim etüt merkeziydi özel dersti veli baskısıydı. Ne güzel günlerdi bizim çocukluğumuzun geçtiği günler. O gün hangi dersi gördük hangi ödevlerimiz var anne babamızın haberi bile olmazdı. Biz mutluyduk anne babamız mutluydu.
Bizim anne babamız bizlere saygıyı sevgiyi doğruluğu dürüstlüğü öğretirdi. Okulda sevgili öğretmenimizin attığı bir tokatı anne babamıza söyleyemezdik. Duysalar iki tokatta onlar atardı.Ne ettinde öğretmeni kızdırdın diye.
Çok güzel günlerdi o günler çook. Mesela bizim psikolojimiz taş gibiydi. Öyle iki azar iki tokatla bozulmazdı. Çünkü bizim anne babalarımızın psikolojisi çok sağlamdı. Bunalıma girmezdik sıkılmazdık. Çünkü annelerimiz babalarımız bunalıma girmezlerdi sıkılmazlardı. Özgürce sokaklarda oynar gezerdik. Akşam ezanı okununca ailelerimiz zorla eve sokarlardı bizi.
Hakan
Ne bilgisayarımız ne akıllı telefonlarımız vardı bizim. Çünkü o dönemde akıllı olan insanlardı. ?imdi ise makinalar akıllı insanlar akılsız. Sanalda değil sokakta sosyalleşirdik biz. Çünkü o dönemde herkes birbirinden haberdardı. Sevinçli gününde hüzünlü gününde birbirinin yanında destek olurlardı.?imdi ise 10 dairelik apartmanda insanlar birbirinden habersiz. Akşam olunca ellerinde telefon dalmışlar sosyal medyalarına yan daire yansa umurlarında değil.
Eskiden anne babalarımız rızık Allah’tandır derlerdi.Önceliğimiz adam olmaktı.Ailelerimiz bizlerin güzel davranışını konuşur güzel ahlaklı çocuklarla arkadaşlık etmemizi isterlerdi. ?imdi ise adam olmak son planda iyi bir okul kazanmak iyi bir meslek edinmek ön planda. Doktor savcı hakim ol da adam olmasan da olur mantığında.
Hakan
Bizim anne babalarımız bizleri hayırlı bir evlat olarak görür öyle yetiştirmeye çalışırlardı. ?imdi ise yarış atı olarak görüyorlar. Jokeyler nasıl birinci olmak için atlarını kırbaçlarsa anne babalarda aynı şekilde çocukları birinci olsun diye çocuklarını kırbaçlamaktan çekinmiyorlar. Onları bir insan olarak değil de yarış atı olarak görüyorlar.
Ne oldu da böyle oldu. Üzerinde uzun durulması düşünülmesi araştırılma yapılması gereken çok önemli bir konu. Sevgili Vural Hocam bu konuda bir çalışma yapmanı diler ve bu çalışmanın sonucunu velilere duyurmanı beklerim.
Bu vesileyle bu zamana kadar emeği geçmiş sevgili öğretmenlerime teşekkür eder ellerinden öperim…
ah öğretmenler
Sayın Hocam :Öğretmenin arkasında ne meb ne okul müdürü duramazken,liseyi bile bitirememiş veliler eğitimde öğretmene akıl verir olmuşken keşkem sende öğretmene vurmayaydın.
okuldaki işlerini düzgün yapıyorsa sıkıntı yok..
Tolga
Salla başı al maaşı...
?Bu sayfalarda yayınlanan okur yorumları, okuyucuların kendilerine ait görüşlerdir. Yazılan yorumlardan ?EREFLİKOÇHİSAR ÇENGEL GAZETESİ hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Diğer KORİDOR Haberleri

Tümü

YAZARLAR

SON YORUMLANANLAR

EN ÇOK TIKLANANLAR

ilancomtr

Emekçioğlu

?.K.YEM

Tekin İnşaat

Yıldırım İnşaat

Hazır beton

Muammer'in Yeri




İzinsiz kopyalanamaz.

Adres : Çengel Gazetecilik - Matbacılık Ofset Tesisleri - Ekici Mah Ali Babacan Cad. Koçaş Pasajı No:16-20
Tel :0.312 687 1544
Faks : 0.312 687 1544
Bu site 0.094 saniyede yüklenmiştir. [Hata Bildir]
logo tasarım