19 Ağustos 2020,?19:21 -?Anasayfa // Konuk yazar Haberi yazdır
Ben bir bozkır çocuğuyum. Anadolu’nun en kurak havzası olan Tuz Gölü’nün hemen yanı başında, ?ereflikoçhisar ilçesinin Acıkuyu köyünde (2014’ten itibaren Büyükşehir Yasası ile birlikte mahalle oldu) toprak damlı, kerpiç duvarlı ve kireç badanalı bir köy evinde doğdum. İlkokula başlayana kadar tatlı su nedir, bilmedim; köyümüze adını veren kuyuların acı sularını içerek büyüdüm.
Tarlalarında mayıs rüzgârlarına karşı dalgalanan ekinleri veya gökyüzünde çığlıklar atarak uçuşan kırlangıç kuşlarını seyretmekti en büyük mutluluğum. Gölgesinde uyuyabileceğim, gövdesine tırmanabileceğim ve meyvelerini toplayabileceğim bir ağacımız olsundu, en büyük çocukluk hayalim. Evet, kavruk yüzlü, bağrı yanık bozkır çocuklarının hasretidir, yeşil.
Bozkır sıcağı sadece çocukların yüzlerini değil üzerinde biten bitkileri de kavururdu. Susuzluktan çatlayan tarlalarımıza her yıl ürün yetiştirecek kadar yağmur düşmezdi. Bu nedenle tarlamızda bir yıl buğday veya arpa yetiştirir, bir sonraki yıl ise nadasa bırakırdık. Nerede nadas varsa, orada fakirlik ve yoksulluk da vardır.
Belki de bozkırın makûs kaderini değiştirmek arzusuydu, beni Ziraat Mühendisi olmaya iten sebep. Ankara Üniversitesi Ziraat Fakültesi Tarla Bitkileri Bölümünde öğretim görürken beni en çok heyecanlandıran tarla bitkisi aspir oldu. Çünkü daha önce hiç görmediğim bu dikenli kültür bitkisi, suya hasret bozkır topraklarında kendiliğinden yetişen yabanilerine çok benziyordu (Hâlihazırda Anadolu’da aspir bitkisinin sekiz yabani türünden altısı Tuz gölü havzasında doğal olarak yetişmektedir). ?
Üniversitede hocalarım, tohumları omega yağ asitlerince çok zengin bir yağ kaynağı olan aspir bitkisinin nadasa bırakılan kuru tarım toprakları için çok ideal olduğunu anlatıyorlardı. İşte, bozkırın makûs kaderini değiştirecek bitki bu olmalı, diyerek heyecanla köyüme döndüm ve babamı zorla da olsa ikna ederek nadasa ayırdığımız bir tarlaya aspir ektik. O yıl oldukça kurak geçmesine rağmen aspirler çok iyi büyüdüler ve geliştiler.
Köylüler, bir merakla toplu halde, adını daha önce hiç duymadıkları bu bitkiyi görmek için tarlamıza geldiler. “Başımızın belası olan kangal dikenine benziyor bunlar, tarlalarımızı boş bırakırız da ekmeyiz?, diyerek burun kıvırdılar. Tam bir hayal kırıklığı içinde aspir tarlasında tek başıma kalmıştım. Aspir adı uzun yıllar bir daha da köyümüzde anılmadı.
Aradan 25 yıl geçti ve aspir Anadolu’nun parlayan yıldızı oldu; ekim alanları 30 dekardan 45 bin hektara kadar artış gösterdi. Bizim köyün de içinde olduğu yöre, Türkiye’de en çok aspir üretimin yapıldığı bölge oldu. Ekiminden hasadına kadar mekanize olmuş bu ürünü artık çiftçilerimiz çok iyi tanıyor. Yaz aylarında köyümüze gittiğimde, nadasa ayrılan bazı tarlalarda artık aspir yetiştirildiğini de gördükçe işte bu anılarım canlanır.
Dahası, TÜBİTAK tarafından desteklenmeye değer görülen aspir ıslahı ve genetiği üzerine yapmış olduğum AR-GE çalışmaları sonucunda Tarım Bakanlığı tarafından 2019 yılında tescil edilip Milli Çeşitler Listesine giren üç aspir çeşidimiz (Olein, Zirkon ve Safir) oldu. Ve bu yıl köyümüzdeki kendi tarlamız da ıslahçısı olduğum bu aspir çeşitlerinden ZİRKON ile buluştu. Ve ben kangal dikeninin dönüşü muhteşem oldu, diyerek çok mutlu oluyorum. Sağlıcakla kalınız.
20 Ağustos 2020
Yönetici tarafından yazılan bu haber, 8898 defa okunmuştur.
YORUM YAZ
İlhan GÖKTÜRK
Bozkır tarlalarında yeşeren sizin gibi insanlara çok ihtiyaç olduğunu düşünüyor ve çalışmalarında başarılar diliyorum...
Vatandaş
Emeğinize sağlık.. Güzel bir yazı.. Teşekkür ederiz..
İsmail YILDIZ
?ereflikoçhisarlı olup iki evladı Gıda Mühendisliği alanında farklı Üniversitelerde Doçent Dr.ünvanı ile Öğretim üyesi olarak görev yapan bir baba olarak sizi çok iyi anlıyor ve tebrik ediyorum. Başarılı çalışmalarınızın'da devamını diliyorum.
?Bu sayfalarda yayınlanan okur yorumları, okuyucuların kendilerine ait görüşlerdir. Yazılan yorumlardan ?EREFLİKOÇHİSAR ÇENGEL GAZETESİ hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Diğer Konuk yazar Haberleri
Tümü
?ereflikoçhisar'ın efsanevi arabaşı çorbası
?ereflikoçhisar'ın efsanevi arabaşı çorbası...
?ereflikoçhisar'ın efsanevi arabaşı çorbası...
YAZARLAR
-
MUSTAFA YÜCEL
Mustafa Yücel yazılarına bir süre ara verdi
Tekin İnşaat
SON YORUMLANANLAR
-
Zabıta ekipleri çivileri söküp, dubaları kaldırdı
Zabıta ekipleri çivileri söküp, dubaları kaldırdı...
-
Yeni koordinatör Niyazi Düğer
Yeni koordinatör Niyazi Düğer...
-
Z Kuşağı
Z Kuşağı...
-
Dünyadan Bihaber Olmak
Sarı mikrofon, tüylü mikrofon, mikrofon sende gibi gibi... S...
-
Vefat Edenler / 29 Ekim 2020
Vefat Edenler / 29 Ekim 2020...