03 Temmuz 2019,?14:15 -?Anasayfa | Yazarlar Haberi yazdır
Her şeyin sahtesi, çakmasi olduğu gibi sahte diploma ile ilgili haberler de gündemden düşmüyor.
Cumhurbaşkanı Sayın Recep Tayyip Erdoğan’ın diploma fotokopisini aslını görmeden ‘aslı gibidir’ diye tasdik eden noter başkatibinin, Noterler Birliği tarafından cezalandırılması üzerine, sahte diploma olayı yeniden tartışma konusu olmaya başladı.
Sahte diploma nerede kimde var, ne iş yapılıyor? Diye internette bir geziye çıkınca ilginç örneklere rastlıyorsunuz.
Bir vatandaş kendi imalatı diploma ile ne yaptığını şöyle aktarıyor:
Bir süre önce bir hata yaptım uzun süre işsizliğim ve aileme bakamama bunun etkisi ile intihar. Sonunda bir iş çıktı kendim teknisyenim aranan mühendis. İnternet üzerinden indirdiğim fotokopi diploma nın üzerine kendi adımı yazıp verdim işe kabul edildim. Fakat hiç iş başı yapmadan duyduğum pişmanlıktan dolayı ,başka bahaneler ile iş başı yapmadım.
Sahte diploma ile 19 yıl öğretmenlik yapan bir şahsa? ‘sahtecilik’ ve ‘dolandırıcılık’ davasında beraat kararı çıkıyor. 2005 yılında Başbakanlık tarafından yılın öğretmeni seçilen ve yapılan araştırma sonucu 19 yıl sahte diploma ile öğretmen olarak çalıştığı ortaya çıkan R.G.S. hakkında açılan davada mahkeme, belgelerin fotokopi olduğu gerekçesiyle delil olamayacağı kararını veriyor.
Trabzon 1. Ağır Ceza Mahkemesi’nde tutuksuz yargılanan R.G.S.’den Trabzon’da görev yaptığı 11 yıl boyunca devletten aldığı 329 bin TL faiziyle birlikte talep edilecek. R.G.S. Başbakanlık tarafından 2005’te yılın öğretmeni seçilmiş ve ödülünü Recep Tayyip Erdoğan’dan almıştı. 11 yıldır görev yaptığı okuluna müze de kazandıran R.G.S.’nin Trabzon’dan önce görev yaptığı Erzurum’da 1997 yılında valilik ve bakanlık tarafından da aylık ödüllendirme ve başarı belgesi aldığı ortaya çıktı.
Bu da bir başka sahte öğretmen olayı:
İstanbul’da sahte diplomayla B.A adlı kişi bir ilkokulda 24 yıl öğretmenlik yapmış. Mezun olduğunu iddia ettiği Yıldız Teknik, bu isimde mezunları olmadığını bildirince, Bakanlık, açığa aldı. Ağır cezada yargılanıyor.
Sahte diplomalar uluslararası pazarda 2 bin ile 10 bin euro. Türkiye, siparişlerinde ODTÜ Rektörü Ahmet Acar ve öğrenci fotoğrafı da var. ‘Rus Rublesi değer kaybediyor. Diploma fiyatları ucuzluyor’ diye kampanya da yapıldı.
Bir sahte diploma haberi daha:
Kamuda görev yapan 1000 kişinin diploması sahte çıktı.
TÜBİTAK Kamu Sertifikasyon Merkezi (KSM) eski Başkanı Hasan Başaran ile uzman Cevdet Aydın’ın kuruma sahte diplomayla girdiğinin tespit edilmesinin ardından yeni skandallar gün ışığına çıkıyor.
Meydan Gazetesi’nin haberine göre, bu olayın kamuoyuna yansımasının ardından 6 milyon kişinin diplomalarını inceleyen Milli Eğitim Bakanlığı (MEB), kamu kurum ve kuruluşlarında görev yapan 1000’e yakın kişinin diplomasının sahte olduğunu belirledi. En fazla sahte diploma ODTÜ, Boğaziçi, Hacettepe ve Gazi gibi üniversitelerin adı kullanılarak sağlanıyor. Bakanlığın, sahte diploma ile kamuya giren kişilerle ilgili rapor hazırlayacağı, meslekten atılmaların gündeme geleceği belirtiliyor.
SAHTE DİPLOMA SATAN ÇETELER VAR
Türkiye’nin en önemli üniversiteleri arasında yer alan Ortadoğu Teknik Üniversitesi’nde (ODTÜ) geçtiğimiz yıllarda hazırlık sınıfını geçmek için bir çetenin öğrencilere sahte IELTS ve TOEFL belgesi verdiği ortaya çıkmıştı. Aynı çetenin 30 bin dolar karşılığında sahte ODTÜ diploması sattığı da iddialar arasında yer almıştı. Yapılan araştırmalar sonrasında da devlet bürokrasisinde görev yapan 150’ye yakın kişinin ODTÜ diploması ile işe girdiği belirlenmişti.
Bu da sahte doktor haberi:
Akıl almaz sahtekarlık üç yıl önce Burak Uysal’ın işyeri hekimliği belgesinin yenilenmesi için Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı’na başvurmasıyla ortaya çıktı.
Bakanlığın sahte doktor Uysal’ın hekimlik bilgilerini teyidi için yaptığı araştırmada Burak Uysal’ın YÖK’te denkliğini aldığı Toronto Üniversitesi Tıp Fakültesi diplomasının sahte olduğu ortaya çıktı.
Geçtiğimiz yıllarda İlçemiz Devlet Hastanesi’nde? kısa süreli görev yapan bir doktorun diplomasının sahte olduğu ve bazı personeli de dolandıran bu şahsın bir başka ilde yakalandığı ulusal basında haber olmuştu.
Dersyılı sona erdi. Karne ve mezuniyet belgeleri verildi. Bu zamanlarda notları iyi olmayan öğrenciler sahte karne telaşına düşerler.
Üzüntü duyduğumuz olay İlçemizde yaşanıyor ve bir öğrenci matbaada “Teşekkür Belgesi bastırmak istediğini? söylüyor. Öğrenciye, bu isteğinin doğru ve ahlaklı bir davranış olmadığı söylenerek geri çevriliyor da, bu öğrencinin ailesini ve arkadaşlarını kandıracak bir sahteliğe tevessül etmesine bir anlam verilemiyor.
Sahte bilgi, belge ve sahtecilere dikkat!
?????? 4 Temmuz 2019
YORUM YAZ

Yazara ait diğer köşe yazıları
YAZARLAR
-
MUSTAFA YÜCEL
Uyan da yok, denetleyen de...
SON YORUMLANANLAR
-
Neden Bu Kadar Zor?
Neden Bu Kadar Zor?...
-
Z Kuşağı
Z Kuşağı...
-
Halkın sağlığı tehlikeye girmektedir
Halkın sağlığı tehlikeye girmektedir...
-
Yetki Belgesini İl Başkanı Turgay Baştuğ'dan aldı
Yetki Belgesini İl Başkanı Turgay Baştuğ'dan aldı...
-
Bayram öncesi çocukları sevindirdiler
Bayram öncesi çocukları sevindirdiler...
EN ÇOK TIKLANANLAR
-
Kaymakam Zafer Engin'in bayram mesajı
Kaymakam Zafer Engin'in bayram mesajı...
-
Mustafa Yücel'in köşe yazısı
Mustafa Yücel'in köşe yazısı...
ilancomtr
Emekçioğlu

?.K.YEM

Tekin İnşaat

Yıldırım İnşaat
Hazır beton

Muammer'in Yeri

Ahlak perdeyi yirtmis gel,gòr istanbul ne halde...