21 Ekim 2020,?14:48 -?Anasayfa // KORİDOR Haberi yazdır

Tarım Stratejik Bir Sektör Mü?

x

Tarım Stratejik Bir Sektör Mü?...

  • Facebook Paylaş


  • Twitter Paylaş

Ülkelerin ve toplumların kalkınmasında önemli rol oynayan tarım sektörünün önemi, küreselleşen ekonomik sistem, artan rekabet ortamları ve hızla değişen pazar şartlarının da etkisiyle giderek artmaktadır. Nüfustaki artış nedeniyle insanların gıda ihtiyacının karşılanabilmesi için gıda güvencesinin ve güvenilirliğinin sağlanması, tarımın istihdam ve ticaret üzerindeki etkileri, yüksek katma değeri, kırsal alanların tarımsal, sosyal ve fiziki altyapılarını iyileştirme gereksinimleri de tarımın önemini artırmaktadır.


Türkiye, içinde bulunduğu jeopolitik konumu, üç tarafının Akdeniz, Ege ve Karadeniz ile çevrili olması, sahip olduğu akarsular ve ekolojik çeşitlilik nedeniyle gerek bitkisel, gerek hayvansal ve gerek su ürünleri açısından ayrı bir öneme sahiptir. Bu çalışmada tarım sektörü ile ilgili genel bilgilere yer verilmiş, tarım sektörünün ekonomik kalkınma üzerindeki etkileri ile içinde bulunduğu sorunlar üzerinde durulmuştur.

Tarım sektörü, ülkelerin gelişmişlik düzeyi hangi seviyede olursa olsun, tüm ülkelerin ekonomik hayatlarında önemli bir yere sahiptir. Çünkü insanların yaşamlarını sürdürebilmesi için gereken gıda maddeleri ile kullandıkları hammaddelerin büyük bir bölümünün temini, tarım sektörüyle sağlanmakta ve bu sektörün ikamesi bulunmamaktadır.

Ekonomik kalkınma sürecinde, tarım sektörü ile sanayi sektörü arasında sıkı bir ilişki ve etkileşim mevcuttur. Bu nedenle geçmişte tarıma dayalı ekonomilere sahip olan gelişmiş ülkeler, önce tarım sektörüne ağırlık vererek tarım sektörünün gelişmesini sağlamış, daha sonra bu sektörden elde edilen kaynak birikimleri ile sanayileşmeye hız vermiştir.

Tarım sektörünün diğer sektörlere nazaran daha vazgeçilmez ve stratejik öneme sahip bir sektör olması nedeniyle, büyük ölçekli hatta çok uluslu işletmelerin tarım sektörüne ya da bu sektöre bağlı yan sektörlere olan ilgisinin arttığı görülmektedir. Tarımsal faaliyetler, büyük ölçekli ve alanında uzman tarım işletmeleri tarafından, modern tarımsal yöntemler kullanılarak sürdürülmelidir.

Sürekli olarak değişim ve gelişim gösteren piyasa şartlarında, gerek büyük ölçekli, gerekse orta ölçekli tarım işletmelerinin yöneticileri, işletme faaliyetleri sürdürülürken, yaşanan olaylar karşısında daha profesyonel ve planlı davranmak durumundadır.

Ulusal hedeflerimiz doğrultusunda ilerleyebilmek, kaynaklarımızı etkili ve etkin bir biçimde kullanmak, kurumsal kapasitemizi geliştirerek sektörde her zaman yönetici ve yönlendirici olabilmek amacıyla T.C. Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı 2018-2022 dönemi Stratejik Plan çalışmalarını gerçekleştirmiştir. Hedeflere nasıl ulaşılacağına dair gerekli önlemler alınarak gerektiğinde güncellemelerin yapılması yerinde olacaktır.

Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün dediği gibi;
“Milli ekonominin temeli ziraattır. Bunun içindir ki, ziraatta kalkınmaya büyük önem vermekteyiz. Köylere kadar yayılacak programlı ve pratik çalışmalar, bu maksada erişmeyi kolaylaştıracaktır. Fakat, bu hayati işi, isabetle amacına ulaştırabilmek için, ilk önce ciddi etütlere dayalı bir ziraat siyaseti tespit etmek ve onun için de, her köylünün ve bütün vatandaşların, kolayca kavrayabileceği ve severek tatbik edebileceği bir ziraat rejimi kurmak lâzımdır.?


Ben Olmayacağımı Biliyorum

Ben;
Ezilmiş aşkın şafağını biliyorum,
Kederin sonsuz körlüğünü biliyorum,
Gururla yaralı, üzüntüyü biliyorum.
Ben;
Uykusuzluğun nefes nefese fısıltısını biliyorum,
Sınırsız acıların doğduğu karabasanları biliyorum.
Bütün bildiklerimden sonra ben,
Ben olmayacağımı biliyorum!

(Benim Adım V)


?
??? 22 Ekim 2020



Yönetici tarafından yazılan bu haber, 16267 defa okunmuştur.


YORUM YAZ


Ibrahim CANDAN
Evet Tarim strajik bir sanayi dalidir,üretilenlerin dünya krterleriyle Boy ölcüsücek degerde olmasi önemlidir.Ucsuz bucak siz toptaklara ve ilkime Sahib olan türkiye bu ise cok uygundur,mesela iskandinav ülkelerin iklim sartlariyla türkiyenin iklim sartlari cok farlidir,türkiyede üretilecek tarim ürünlerin tadi,lezzeti de farklidir.bu bilinen bir sey,,,
Cumhuriyet sonrasi kurulan dev Devlet ürete ciftlikleri beceriksiz yönetimin yüz karasi verimli olamadi,bugün disarda kaliteli tohum alinmakta.bu Devlet üretme ciftlikleri yeniden canlandirila bilinir,tüm orta dogunun gida ihtiyacinda öncü rol ola Bilir.
en kisa zamanda ön calismalari yapilir,kisa zamanda sonuclari Alina Bilir.isin uzmani olanlar görevlendirilir ciftciyle birlikte hizmet vererek destanlar yaza bilirler,Konya Kadar topraga Sahib Hollanda tarim ürünleri ihracati 100 milyat EUR civari,tarimda yeteri Kadar elemanin oldugunu saniyorum,üretmek insana güc kuvvet verir,fakirligi al asagi eder.bu güc sende var
?Bu sayfalarda yayınlanan okur yorumları, okuyucuların kendilerine ait görüşlerdir. Yazılan yorumlardan ?EREFLİKOÇHİSAR ÇENGEL GAZETESİ hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Diğer KORİDOR Haberleri

Tümü
Cumhuriyet Bayramı Kutlu Olsun Cumhuriyet Bayramı Kutlu Olsun
Önce bağımsızlık… Trablusgarb ve Balkan Savaşlarıyla felaket yakalanan Osmanlı Devleti, I. Dünya Savaşı ile de tam anlamıyla çöküş haline girmişti.

YAZARLAR

Tekin İnşaat

SON YORUMLANANLAR

ilancomtr

Emekçioğlu

?.K.YEM

Yıldırım İnşaat

Hazır beton

Muammer'in Yeri




İzinsiz kopyalanamaz.

Adres : Çengel Gazetecilik - Matbacılık Ofset Tesisleri - Ekici Mah Ali Babacan Cad. Koçaş Pasajı No:16-20
Tel :0.312 687 1544
Faks : 0.312 687 1544
Bu site 0.109 saniyede yüklenmiştir. [Hata Bildir]
Kiralik Projeksiyon Ankara Batikent Elektrikçi Dekorasyon Tavsiyeleri